Main menu


ODSEK E6
 

Odsek poti E6 je del evropske pešpoti z oznako E6, ki povezuje Baltik z Jadranom, neuradno pa je poznana tudi kot pot Baltik - Wachau - Jadran. Slovenski del poteka od Radelj do Strunjana (povezava do Jadrana je bila prekinjena zaradi vojne na Balkanu) in je pozna tudi pod imenom Ciglarjeva pot, po njenem ustanovitelju. Odprta je bila leta 1975. Do konca osemdesetih let so zanjo skrbeli gozdarji, kasneje pa je žalostno propadala in šele v zadnjih letih so skrbništvo zanjo prevzela večinoma planinska društva.

Del poti, ki poteka po velikolaški občini, vzdržuje naše društvo.

Na pot se odpravimo v Turjaku, na avtobusni postaji. Sledimo kolovozu ob magistralni cesti Ljubljana-Kočevje v smeri proti Kočevju in po 100 metrih zavijemo desno po poti v gozd. Nato nekaj časa hodimo po Učni gozdni poti, z nje zavijemo desno proti spominskemu obeležju in nadaljujemo po stezi ob robu pobočja. Pot se nato priključi asfaltni povezavi Turjak-Mali Osolnik. Nadaljujemo skozi Mali Osolnik do konca vasi proti cerkvici (ki je, mimogrede, v dolini).

Na robu gozda zavijemo desno v gozd in se rahlo vzpenjamo do naslednje asfaltne povezave Rašca-Veliki Osolnik. Nadaljujemo po asfaltu skozi Veliki Osolnik in po razgledni planjavi do križišča proti Srnjaku, Škamevcu in Javorjem. Tu gremo naravnost proti vasi Laze, mimo kmetije Granjevšček ter se začnemo spuščati po asfaltni poti proti Robu. Že po slabih 100 metrih zavijemo desno v gozd in naprej po stezi proti Osredku. Steza na nekaterih odsekih poteka po strmih pobočjih in se na koncu dvigne na planjavo pred Osredkom. Mimo sadovnjaka gremo do asfaltne ceste Rob-Kurešček, jo prečkamo in po asfaltu pridemo v vas Centa.

Tu zavijemo levo v vas, mimo vseh hiš na drugi konec, kjer preko travnika in mimo lovske preže nadaljujemo do roba gozda. Po široki poti se spuščamo proti manjši soteski in tik pred dnom zavijemo levo na stezo, ki nas pripelje do brvi preko potoka. Nadaljujemo mimo zapuščenega mlina (ruševine) in se začnemo vzpenjati po poti proti Pečkom. Po 5 minutah vzpona pridemo na travnik, ga prečkamo in skozi vas Pečki nadaljujemo do križišča. Zavijemo proti Strletom in Mačkom. Na koncu vasi Mački gremo po kolovozu mimo vikendov ter nadaljujemo pot v klanec in nato v gozd. Po vlaki pridemo do 'Kajže', kjer prečkamo gozdno cesto in sledimo oznakam naravnost naprej. Pot sedaj poteka vseskozi po gozdu in po 15 minutah pridemo do gozdarske koče na Predgozdu. Do tu je slabe 4 ure hoje.

Nadaljujemo po cesti proti Robu in na krožnem križišču zavijemo desno proti Selu in Mohorjem. Nato naprej mimo Boštetij in po dobrih 500 m zavijemo desno s ceste na stezo. Od tu do našega cilja, ki je na Lužarjih, pa je le še dobre pol ure hoje.

Za cel odsek tako potrebujemo okrog 5 ur in pol.