Main menu


VELIKE LAŠČE - KAMEN VRH - GRMADA - VELIKE LAŠČE
 

Z velikolaškega trga krenemo po cesti mimo Levstikovega spomenika ob cerkvi in sledimo markacijam, ki označujejo evropsko pešpot E-7. Pri zadnjih hišah v Griču zavijemo levo na pot, ki nas preko travnika pripelje do Martinkovega kozolca. Tu pot zavije v gozd in se začne zlagoma vzpenjati. Kmalu prečkamo železniško progo Ljubljana - Kočevje in nekoliko kasneje še gozdno cesto Retje - Predstruge.

Nadaljujemo zmeren vzpon do manjše jase, na kateri stoji levo, nekoliko odmaknjen od poti lesen križ. Tu se pot nekoliko spusti mimo "ta zmrznjenega kamna" (kamniti spomenik Mihatu Grudnu z Ulake, ki je leta 1761 na tem mestu zmrznil) in po nekaj minutah hoda zapustimo evropsko pešpot E-7.

Od tu naprej sledimo oznakam "Kamen vrh" oz. "K.V." Pot se začne zopet zmerno vzpenjati in nas po približno 15 minutah pripelje na ravnino, kjer nas markacije usmerijo ostro v desno. Nadaljuje najprej zložno, nakar pa se strmo vzpnemo na planoto pod Malim vrhom, ki ga vidimo na desni strani. Od tu se pot najprej nekoliko spusti, potem pa zopet strmo vzpne in nas po dobri uri hoda (iz Lašč) pripelje do koče pod Kamen vrhom. Koča je last PD Dobrepolje in je odprta ob nedeljah in praznikih. Nekaj minut nad kočo je 783 m visoki Kamen vrh, na drevesu nekaj metrov pod njim pa je tudi omarica z žigom in vpisno knjigo.

Z vrha je lep razgled na Dobrepoljsko dolino na vzhodu, Kamniške in Julijske Alpe na severu oz. severozahodu, na jugu pa se nam prikaže Grmada z antenskim stolpom. Od koče se pot nekoliko spusti do gozdne ceste, ji za kratek čas sledi, nakar zopet zavije levo v gozd in se začne zlagoma vzpenjati. Čez dobre pol ure nas pot pripelje iz gozda, od koder je do koče na 887 m visoki Grmadi še dobrih 15 minut vzpona čez senožeti.

Koča na Grmadi je last Turističnega društva Grmada in je odprta ob sobotah in nedeljah.