Main menu


SV. PRIMOŽ - KALIŠČE
 

V Velikih Laščah krenemo po cesti proti Ulaki do križišča Ulaka - Podsmreka - Velika Slevica.

Nadaljujemo naravnost skozi Podsmreko, rojstni kraj Josipa Stritarja (1836-1923) do vasi Kaplanovo, kjer v križišču zavijemo desno in nadaljujemo pot do vasi Logarji. Zavijemo levo v vas in nadaljujemo po cesti, ki vodi v vas Zgonče in Sv. Primož. Kmalu za zadnjimi hišami nas markacije usmerijo desno na gozdno pot, ki se začne vzpenjati proti Sv. Primožu. Iz gozda pridemo v vas Zgonče, od koder je do cerkvice na 817 m visokem Sv. Primožu še slabih 10 minut hoda. Od tu se odpre prelep razgled na širšo okolico Velikih Lašč.

Vrnemo se do Zgonč in se napotimo delno po makadamski cesti, delno po gozdni poti do vasi Gornje Kališče, od tu pa pretežno po gozdu do vasice Spodnje Kališče.

Kmalu za vasjo zapustimo stezo, ki vodi na Krkovo in se desno od nje po strmi gozdni poti spustimo na Plešje, od tu pa po robu pašnikov na Karlovico.

Po dolini nadaljujemo do Kovpe, kjer zapustimo cesto in nadaljujemo po travniku do roba gozda. Tu pot zavije desno v gozd in se začne vzpenjati proti Veliki Slevici.

Od cerkve na Veliki Slevici nas makadamska cesta pripelje do kapelice. Tu na samotnem razpotju zavijemo desno v gozd in se začnemo spuščati proti Velikim Laščam, kjer po približno petih urah zmerne hoje zaključimo našo pot.